Ha szebb bőrt szeretnél

Search

A problémás bőr kockázati tényezői

Ha szebb bőrt szeretnél

A primicint – amely gél formájában Ebrimycin® néven, külsőleg történő alkalmazásra van forgalomban hazánkban -nem tudták kicselezni, ,,megtanulni” azok a baktériumok, amelyek ellen bevetette az orvostudomány. Így bizonyos ese-tekben szinte elengedhetetlen e szer használata. A gél ható-anyagát a primicint 1949-ben fedezte fel egy magyar tudós, Vályi-Nagy Tibor, akinek élettörténete is említésre méltó. Orvosi és vegyészeti tudományokból egyaránt diplomát szer-zett, és egész életét a kutatásnak szentelte, végig egy város-ban élt, Debrecenben. Találmánya – a primicin – ma is ugyan-olyan hatékony szer, mint volt a felfedezése idején, pedig az antibiotikumok esetében előbb vagy utóbb eljön az az idő, amikorveszítenekerejükből.

Ez azért van így, mert a baktériumok„huncut jószágok” -különös tehetséggel tanulják meg az új és újabb antibiotiku-mok harcmodorát és így ügyesen ki is kerülik a rájuk leselkedő veszélyeket. Alkalmazkodnak az adott helyzethez úgy, hogy egy kicsit átalakul a baktériumtörzs és az eddig számukra félelmetes antibiotikum már nem veszélyezteti a megújult fertőző csapat életét. Ezt nevezzük az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciának. Különösen fontos a sebek védel-me, mert itt igen kedvezőek a körülmények a baktériumok megtelepedéséhez, és nagy a veszélye ún. biofilm közösség kialakulásának. A biofilmben a baktériumok meglehetősen védett helyzetben vannak, könnyen rezisztens törzsek alakulnak ki.

Ezek a rezisztens törzsek az emberi szervezetre mindig veszélyesebbek, mint az eredetiek, mert meg kell találni az új és újabb antibiotikumokat, amelyekre ezek az átalakult törzsek érzékenyek.

Az Ebrimycin® (primicin) specifikusan a baktériumok sejtmembránját károsítja -ezáltal pusztítja el azokat.

Az Ebrimycin® gélben a primicin antibiotikumon kívül még lidokain is van, amely érzéstelenítő hatású. Az antibio-tikumok helyi használata a tudomány mai állása szerint vitatott, azonban mégis megvannak a területek, ahol javasolt a kezelések ezen formája.

Bakteriális fertőzés megelőzése:

  • friss, kis kiterjedésű felszínes sérülések (horzsolások),
  • első- és másodfokú, kis kiterjedésű, felszínes égési sérü-lések esetén.

Primicin-érzékeny kórokozók által okozott fertőzések helyi kezelése:

  • fertőzött kis kiterjedésű felszínes sérülések: horzsolá-sok, első- és másodfokú égési sérülések;
  • műtéti sebek környéke;
  • felszínes és mély gennyedések, mint szőrtüszőgyulla-dás (folliculitis), akne, ótvar (impetigo), kifekélyesedő gennyes bőrgyulladás (ecthyma), kelés (furunkulus), gennyes körömágygyulladás (panaritium).

Ilyen esetekben mindenképpen gondolni kell az Ebrimycin® gélre, amely megelőzi a seb elfertőződését, ill. fertőzött seb ese-tén elpusztítja az érzékeny baktériumokat, érzéstelenít, ezáltal hozzájárul a mielőbbi gyógyuláshoz.
A primicin hatóanyag előállítása speciális technológiát igényel, mely kizárólag Magyarországon áll rendelkezésre, ezért a készítmény különleges helyzetben van.
Miután felfedezése is magyar tudós nevéhez kötődik, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Ebrimycin® igazi Magyar felfedezés és találmány.

hírek / érdekességek